4 december 2012 • 3 reacties
Inschrijven voor het kortfilmfestival “KortGeknipt” doe je via hierboven aangeduide link “inschrijven”.
Je moet ALTIJD via de webside inschrijven.
Je film wordt aangemaakt in een aspectverhouding 16:9, standaard 720 P25, 720 P50, codec H264
Je stuur je film door via “wetransfer” aan ontvanger : kortgeknipt@telenet.be
Je film bereikt ons ten laatste 12 maart 2023
Als je film wordt geselecteerd voor het festival wordt je persoonlijk per mail verwittigd door de organisatie, dit ten laatst eind maart, begin april 2023.
30 november 2012
De nieuwste editie van Kortgeknipt gaat door op zaterdag 30 maart 2013.
In de namiddag (tussen 14u30 en 16u30) is er de animatiecompetitie voor de lagere graad (7-12 jarigen) en de competitie voor de middelbare graad (13 tot 18 jaar).
De uitslag van de jury wordt verwacht rond 17 uur.
’s Avonds is er het festival voor de hogere graad (volwassenen). Dit vangt aan om 19u30 en het einde is voorzien om 22 uur.
Filmmakers kunnen zich inschrijven
4 maart 2012
In een spannende en hoogstaande competitie heeft de uitgebreide jury beslist.
In de categorie “lagere graad animatie” ging de prijs naar “Green Banana”. De jury loofde het experimentele karakter van deze twee minuten durende kortfilm, een vrolijke muzikale animatie met stempels.De film werd ingestuurd door de kunstacademie van Wetteren.
“Piep”, een vertederend verhaaltje over de cyclus van het leven won de juryprijs van de “middelbare graad animatie”. Hiermee behaalde Louise De Grave van het SABK Gent haar trofee gemaakt door Niko Van Stichel.
En het aanwezige publiek koos voor “De Kat van Miro” (lagere graad) , ook een kortfilm van de Kunstacademie Wetteren en voor “metalcat 3” van Casper Croes ( SABK Gent) , die we stilaan een habitué van het festival kunnen noemen.
In de avondcompetitie (hogere graad) werden de prijzen de prijzen weggekaapt door :
“gedacht”, een film van Sofie Jaspers & Siska Van Daele. Een ietwat mysterieuze film, het gebeurt in een gewone buurt, met gewone mensen,…. Een film waarbij het publiek verwacht wordt “moeite te doen” volgens de jury.
Het publiek verkoos “bijna” unaniem “Golden Springroll” van Daisy Ip & Lina Dohnke, een sprookje over een frietjongen en een loempiameisje. hiermee kaapte het KASK Antwerpen twee belangrijke prijzen weg.
De animatieprijs ging naar “Love for Ever” van K.Sandra, een animatiefilm over een liefdevolle oudere dame.
Volgens de jury een prachtig staaltje van animatie waarbij de “pointes” perfect getimed waren en de film het publiek direct op sleeptouw nam.
En zoals het hoort werd er nadien , in de foyer van de stadsschouwburg, nog uitgebreid gediscuteerd over de prijzen.
26 januari 2012
de selectie voor het avondprogramma ziet er als volgt uit :
Regels en Co van Tom Staes
Pubers !
.
.
.
The Circle van Ali Kadhum
thema van herhaling, continuïteit en omwenteling
.
.
.
Hellboy van Phillippe Tamboureau
Hellboy’s eerste ontmoeting met Samael
.
.
Border-lines van Land Van Wynsberghe
symbolische kortfilm over transmigratie
.
.
Rebirth van Luk Simoens
Een kind lost de problemen simpel op
.
.
.
Boot van Bart Dirix
korte docu over een dagelijkse boottrip op de Rio Madeira
.
.
Hartendame van Mustapha Souaidi
De fotomaton gaat de confrontatie aan met zijn “client”
.
.
Global van Land Van Wynsberghe
een symbolische reflectie over migratie
.
.
left, Right, Rotate van Liesbet Allegaert
Wat is er op vrijdag 13-12-2010 gebeurt in het centraal station van Brussel
.
.
Gedacht van Sofie Jaspers & Siska van Daele
Het gebeurt in een gewone buurt, met gewone mensen
.
.
The Golden Springroll van Daisy Ip & Lina Dohnke
sprookje over frietjongen en loempiameisje
.
.
Touched van Bart Vermandere
over aanraken en geraakt worden
.
.
Oscar runs van Luk Simoens & Noy Elbakyan
Oscar rent alsof zijn leven er vanaf hangt
.
.
.
Demolition Man van Pieter Deprez
I had to destroy everything. I don’t know … It was in the inside
.
.
13 van Myriam Clericuzio
A number that join a human being to this house, …
.
.
Love for Ever van K. Sandra (Staes)
Een “liefdevolle” oudere dame heeft wel een héél bijzondere liefde voor haar kat
.
Applause van Armaz Khornauli
Het gaat makkelijker met beide handen, maar het kan ook zonder …
.
.
40 m2 van Pieter Deprez & Kathleen Brusselmans
korte docu over een kleine ruimte
.
.
One Minite Life van Anne-Lise De Ruysscher
Een mannetje ontwaakt op een grote klok en ontdekt dat hij slechts 1 minuut te leven heeft
.
.
.
De Slager van Stefan Declerck
Onverwachts bezoek in de slagerij
.
.
2 januari 2012
LAGERE EN MIDDELBARE GRAAD
Carl Van Isacker (voorzitter van de jury) is lesgever aan de animatieopleidingen van KASK hogeschool Gent en Academie voor Beeldende Kunsten Gent . Zit mee in de voorbereiding op een deel, onder regie van Raoul Servais, van de Franse Langspeelfilm “11” alsook technische begeleiding en compositing van de videoclip “Lovely Paradise” van Bob Schoepen junior.
Silvia Defrance is regisseusse, animator en producer van animatie en live film.
Ze behaalde een M.A. in de Audiovisuele Kunsten en is werkzaam als docent in animatiefilm en als onderzoekster aan de Koninklijke Academie te Gent.
In “Her Voice”, een project dat kadert in een doctoraat in de kunsten, voert ze een onderzoek binnen het audiovisuele veld naar het ‘verborgen’ potentieel van nieuwe media en animatie.
In 2008 regisseerde en produceerde de middellange film “Candy Darling”, met financieele steun van het V.A.F. de film is een cross-over tussen live en animatiebeelden.
De afgelopen twee jaar kreeg de film zeven internationale prijzen en één speciale vermelding toegewezen in het international filmcircuit.
Waaronder de belangrijkste prijs: ‘the Special Prize to “the Best Short Film at the San Francisco Short Film Festival 2009” was. De film werd ook aangekocht door CANVAS.
Pieter Coudyzer studeerde Vrije Beeldende Kunsten aan de academie Rodelijvekens te Gent en Animatiefilm aan het Kask. Zijn afstudeerfilm Moodswing werd geselecteerd voor meer dan 80 festivals in binnen – en buitenland, was laureaat van de Cartoonprijs van de Europese unie en won in 2004 de Grand Prix op het animatiefilmfestival Anima in Brussel.
In 2006 maakte hij deel uit van het compilatieproject Dichtvorm, geproduceerd door S.O.I.L., dat de grenzen tussen (animatie)film en poëzie verkende en het jaar daarop als dvd werd uitgegeven door het label Selected Shorts.
Momenteel is hij druk in de weer met de productie van 2 animatiefilms: Psalom, een experimentele kortfilm, en Fugue (werktitel), een middellange, narratieve film die tot stand komt met financiële steun van het VAF.
Maya Gouby, geboren in Kabul, behaalde haar mastergraad aan de Koninklijke Academie voor Schone kunsten te Gent en is vooral actief als 3D animator.
In 2004 studeerde ze af met de film “Food” uit.
HOGERE GRAAD
Freddy Sartor ( voorzitter van de Jury)
studeerde sociale communicatie aan het Rits in Brussel. Vanaf halfweg de jaren 80 voltijds eindredacteur van filmmaandblad Film en Televisie en vanaf 2005 hoofdredacteur. In 2006 werd Film en Televisie, het enige filmtijdschrift dat Vlaanderen rijk is en toen precies 50 jaar oud, in Filmmagie omgedoopt. Filmmagie poogt recente films te bespreken, de nieuwste tendensen in het bioscooplandschap te duiden en staat het tevens garant voor heel wat achtergrondnieuwtjes. In de periode 1997 – 2007 was hij tevens hoofdredacteur van het driemaandelijkse filmstudietijdschrift CineMagie, het zusterblad van Filmmagie.Is medewerker Film voor het maandblad MP* en voor het persagentschap Belga.
Rik D’hiet studeerde als regisseur af aan het Rits en schrijft scenario’s voor films en televisiereeksen. De 5de reeks van Flikken kreeg in 2004 de Joseph Plateauprijs voor het beste televisiedrama. Voor zijn bijdrage aan de 7de reeks ontving hij in 2006 de SACD-prijs voor de beste televisiescenarist.
Aan het Rits en aan de Universiteit Gent doceert hij o.m. ‘Scenario’, ‘Genre’ en ‘Hedendaagse Trends in Televisieseries’. Voor het scenarioatelier van het VAF coacht hij jonge scenaristen. Hij is stichtend lid van de Scenaristengilde.
Hij bewerkte de romans Het goddelijke monster, Boze tongen en Zwarte tranen van Tom Lanoye – samen De monstertrilogie – tot de tiendelige Eén-reeks Het goddelijke monster.
Gert Embrechts begon aan de Brusselse filmschool in 1987. Hij combineerde het onderwijs met het werken aan sets als … elektricien. Na het afronden zijn filmopleiding in 1993, begon hij eerst te werken als assistent-directeur. Zes jaar later besloot hij om zijn eigen films te maken. Zijn eerste kortfilm – 13 (1999 ) – kreeg veel aandacht en won prijzen op verschillende filmfestivals in Europa en de VS. Momenteel Embrechts combineert het werken aan documentaires, reclame en kortfilms. Hij is de regisseur van “Vincent” (2001) en “Allez Eddy” uit 2012
Fabio Wuytack rijfde met zijn afstudeerwerk Made in Italy meerdere internationale prijzen binnen. Onder meer op het San Francisco Short Film festival, op het kortfilmfestival van Barcelona en ook op ons eigenste Leuven Kort. Het portret Two Hands, een werk dat hij ook tijdens zijn studies op Sint-Lukas Brussel realiseerde, viel eveneens al meermaals in de prijzen en wordt binnenkort in Cannes vertoond. Tussen zijn drukke agenda als filmmaker werkt Wuytack ook nog als beeldhouwer.
Fabio is ook de regisseur van de film “Persona non grata “, een film over het leven van priester Frans Wuytack
Viv Van Dingenen is een Vlaamse actrice die haar bekendheid dankt aan de soapserie “Thuis”.De serie wordt uitgezonden op één van de VRT.
Ze nam op eigen verzoek in 2005 afscheid van de serie
In 2007 was ze te zien in de serie “Katarakt”, daarin speelde ze de rol van An Degreef.
Vanaf februari 2010 speelde ze in “Witse” de rol van Tine, de nieuwe partner van Witse.
Viv Van Dingenen en zanger Sean Dhondt werden eind vorig jaar aangezocht om de rol van meter en peter van Sint-Niklaas UNICEF Solidariteitsstad op te nemen.
Renaat Lambeets, cameraman. Hij verzorgde o.a. de fotografie van Any way the wind blows, het regiedebuut van Tom Barman, is mederegisseur van ” Tempo of a Restless Soul”. Hij is medeoprichter van “Filmnatie”, een onafhankelijk productiehuis dat onder meer “Garimpeiros” van Filip De Boeck onder z’n hoede nam.