Hoe ziet KortGeknipt eruit?
Zoals de voorbije jaren gaat het Kortfilmfestival door op de speelplaats van de “Academie Beeld” van Sint-Niklaas. Dit is vlakbij de Grote Markt, waar een ondergrondse parking is.
Kort Geknipt omvat twee luiken.
In de namiddag starten we om 14u30 met animatiefilm voor jongeren van de lagere en de middelbare graad. Na ongeveer 2 x 45 min genieten van de films, trekt de jury zich terug om de prijzen uit te reiken. Het publiek kan ook stemmen voor de publieksprijs. Rond 17u00 is het verdict gekend. Het programma in de namiddag is gratis.
s’ Avonds tonen we vanaf 19u30 een selectie van 2 maal 50 minuten film van de volwassen studenten. Daarna bekroont de jury de beste film uit de selectie en kiest het publiek haar favoriete film. Het einde is voorzien omstreeks 22u00, nadien kan er nagekaart worden in onze “open-air-bar”. Inkom bedraagt 5 euro in voorverkoop, 7 euro aan de kassa.
Praktische informatie
Kortfilmfestival Kort Geknipt editie 18
zondag 31 maart 2024 : PAASZONDAG
14u30: jongerenprogramma, gratis
19u30: volwassenenprogramma, 5/7 €
ingang Academie Beeld, Boonhemstraat 1 Sint-Niklaasof
ingang via de parking van de stadsschouwburg
Hofstraat Sint-NiklaasWil je graag komen ? Graag vooraf registreren via de website van de academie zo vermijden we wachtrijen aan de inkom. Inschrijven kan vanaf begin februari ’24 via: https://forms.gle/oeoRhoWA3KbSTNCo8
Voor verdere informatie kan u mailen naar kortgeknipt@telenet.be.
Over KortGeknipt
In 2004 besluiten twee filmstudenten uit de academie van Sint-Niklaas een kortfilmfestival op poten te zetten voor film- en animatiestudenten uit het deeltijds kunstonderwijs. Met dit initiatief willen ze een platform creëren voor deze studenten en aantonen dat in de verschillende film- en animatieateliers over gans Vlaanderen heel wat talent rondloopt.
De eerste editie van Kort Geknipt vond plaats op 26 juni 2004 in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas. In de jury zetelen Dirk Beliën (Wase regisseur van o.a. De zusjes Kriegel), Freddy Sartor (hoofdredacteur van Cinémagie) en Julien Vrebos (regisseur van o.a. Le bal masqué). In de categorie ‘Beste Kortfilm’ bekronen zij De kust van Vlaanderen van Carola Mücke (KASK Antwerpen). De eerste plaats in de categorie ‘Beste Animatiefilm’ gaat unaniem naar ‘Toast’ van Martine Provost (SABK Merksem). Het publiek, dat massaal aanwezig is op deze eerste editie van het festival, volgt de jury en kent aan Toast de publieksprijs toe.
Na deze succesvolle eerste editie wordt er snel besloten om een vervolg te breien aan Kort Geknipt. De tweede editie strijkt opnieuw neer in de Stadsschouwburg, op 25 juni 2005. Een nieuwigheid is Het Zwarte Schaap, de festivalprijs die aan de winnaars van de verschillende competities wordt uitgereikt. In de categorie ‘Fictie’ gaat het beeldje naar De test van Sissi Seifert en Kirsten Geysels (KASK Antwerpen). Café van Soetkin Verstegen (SABK Merksem) behaalt in de categorie ‘Animatie’ de eerste prijs. En Ilke De Vries (KASK Antwerpen) wint in de categorie ‘Videokunst’ met Het moment. Dat is het verdict van jury, die bestaat uit Robbe De Hert (regisseur van o.a. Lijmen/Het been), Veerle Dobbelaere (actrice), Fabio Wuytack (documentairemaker) en Carl Van Isacker (animator). De publieksprijs tenslotte gaat naar Het Kortste Eind van Nicolas Daenens (SASK Sint-Niklaas).
De derde editie van Kort Geknipt wordt voor het eerst georganiseerd onder de vleugels van Koer Sirkwie vzw. Opnieuw is de Stadsschouwburg gastheer op 30 september 2006. Juryleden Alex Callier (Hooverphonic), Michaël R. Roskam (kortfilmer) en Marie Vinck (actrice, De Kus) kenden de prijzen toe. In de categorie fictie ging de prijs naar Onderhuids van Steven Janssens (SASK Sint-Niklaas) over de onderhuidse spanning in een relatie tussen man (Thomas Hofman) en vrouw (Nele De Mol). In de categorie reportage/documentaire reikte de jury de prijs uit aan Gekluisterd, een ontluisterende film van het duo Jan Bosteels en Erik Dormaels (GT Wetteren) over geesteszieken in het Marokko van vandaag. In de categorie animatie werd de prijs toegekend aan White Horse Hill van Sanne Nuyens (SABK Merksem), een visualisering van een gedicht van Maria Barnas, rechtstreeks op 35mm pellicule en via stop-motion op 16mm. In de categorie videokunst ging de prijs naar After Dinner van Ben De Rydt (KASK Antwerpen), een ironische videoclip voor muziekgroep ESRAh. De telling van de stemmen voor de publieksprijs mondde uiteindelijk uit in een ex-aequo voor Onderhuids (Steven Janssens) en De fietsendief, een film van Geert Daelemans (IKA Mechelen) over een man die de achtervolging inzet om de dader te kunnen vatten van zijn gestolen fiets.
Na een onderbreking van één jaar ging Kort Geknipt opnieuw van start op 27 september 2008. vzw Singeling neemt de organisatie op zich, in nauwe samenwerking met SASK uit Sint-Niklaas. Er werd een stuurgroep gevormd met studenten, ex-studenten en docenten van diverse academies die moet garant moet staan voor de continuïteit van het festival, zodat Kort Geknipt het platform blijft voor de DKO-studenten in Vlaanderen.
Editie 2008 was een succes met ruime publieksbelangstelling. De jury, bestaande uit Freddy Sartor, Viv Van Dingenen, Greg Timmermans en Fabio Wuytack, kende de nieuwe Fast Forward Award toe aan Koen Thiry voor Skipping Bases. De tweede FF-award, de publieksprijs, ging naar Tang van Tom Staes. Er waren ook eervolle vermeldingen voor animatiefilm Short Life van Xavier Vermeylen en DJ Nico Vegas van Koen Roggen.
Vanaf 2010 neemt vzw Kwadraat de organisatie van het festival over van vzw Singeling en breidt het festival uit met animatie voor kinderen en jongeren.